Europese landen hebben nog geen maatregelen genomen of gepland voor het opvangen van migratie door klimaatverandering. Op internationaal, Europees en nationaal niveau zijn er geen wetgevende kaders voor klimaatgerelateerde ontheemding en migratie. Landen erkennen wel steeds meer het belang hiervan en agenderen het op Europese en internationale fora. Zeven Europese landen, waaronder Nederland, geven in strategieën en beleid aandacht aan de gevolgen voor migratie.
> Lees het volledige EMN-onderzoek met een vergelijking tussen 20 EU-lidstaten en de two-pager van EMN Nederland (beknopte vergelijking tussen Nederland en andere lidstaten)
Het EMN keek in het onderzoek ‘Displacement and migration related to disasters, climate change and environmental degradation’ (april 2023) naar het beleid van Europese landen voor de toenemende gevolgen van klimaatverandering voor migratie. Nederland heeft geen specifieke wetgeving voor klimaatgerelateerde ontheemding en migratie. Wel neemt Nederland deel aan een aantal Europese en internationale fora over klimaatgerelateerde ontheemding en migratie, waaronder de International Dialogue on Migration on climate change and displacement (IDM), het Global Compact on Refugees (GCR) en het Global Compact on Migration (GCM).
Internationale klimaatstrategie Nederland
In oktober 2022 publiceerde Nederland de Internationale Klimaatstrategie. Hierin erkent Nederland, in navolging van het GCR en GCM, het belang van internationale kaders en samenwerkingsverbanden voor klimaatgerelateerde migratie.