Hoelang zijn asielvergunningen geldig in andere EU-lidstaten?

De beoogde invoering van het tweestatusstelsel in Nederland heeft invloed op de geldigheidsduur van asielvergunningen. Deze wordt afhankelijk van de grond waarop internationale bescherming aan de aanvrager is toegekend, vluchtelingen- of subsidiaire bescherming. Andere EU-lidstaten maken al onderscheid tussen twee typen asielvergunningen met een verschillende verblijfsduur.

> Lees de compilatie van de antwoorden van 24 EU-lidstaten op het informatieverzoek (ad hoc query)* van EMN Nederland

Geldigheidsduur vergunningen in de EU

De Nederlandse regering bereidt zich voor om een tweestatusstelsel in te voeren en de geldigheidsduur van vergunningen van statushouders te herzien. Nu krijgen alle mensen met een asielvergunning nog dezelfde status (en rechten). Op basis van Europese regelgeving maakt een tweestatusstelsel onderscheid tussen asielzoekers die vallen onder de vluchtelingendefinitie van het VN-Vluchtelingenverdrag en degenen die subsidiaire bescherming ontvangen (mensen die zijn gevlucht wegens een bedreiging van hun leven of persoon als gevolg van willekeurig oorlogsgeweld).

Op verzoek van de Nederlandse overheid maakte het Europees Migratienetwerk de geldigheidsduur van de twee typen verblijfsvergunningen in andere EU-lidstaten inzichtelijk (zie afbeeldingen).

Kortere verblijfsduur bij subsidiaire bescherming

Andere landen maken al onderscheid tussen de twee vormen van internationale bescherming. In de regel zijn verblijfsvergunningen van mensen die vluchtelingenbescherming hebben langer geldig. Mensen aan wie subsidiaire bescherming verleend is krijgen een andere vergunning met andere rechten, waaronder een kortere verblijfsduur.

Tijdlijn met de geldigheidsduur van verblijfsvergunningen voor statushouders met vluchtelingenbeschermingTijdlijn met de geldigheidsduur van verblijfsvergunningen voor statushouders met subsidiaire bescherming

 

Deelnemende landen – België (BE), Bulgarije (BG), Kroatië (HR), Cyprus (CY), Tsjechië (CZ), Estland (EE), Finland (FI), Frankrijk (FR), Duitsland (DE), Griekenland (EL), Hongarije (HU), Ierland (IE), Italië (IT), Letland (LV), Litouwen (LT), Luxemburg (LU), Nederland (NL), Oostenrijk (AT), Polen (PL), Portugal (PT), Slowakije (SK), Slovenië (SI), Spanje (ES), Zweden (SE)

*Een informatieverzoek (ad hoc query/AHQ) is een EMN-instrument om informatie te verzamelen over migratie- en asielbeleid in EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN.