Regelgeving voor au pairs ontbreekt in veel EU-lidstaten

Ruim de helft van de EU-lidstaten heeft geen beleid voor de toegang en het verblijf van au pairs van buiten de EU/Schengen. De landen die dat wel hebben waarborgen hiermee bijvoorbeeld voldoende financiële vergoedingen en een maximaal aantal werkuren. Ook hebben deze landen criteria waaraan de au pairs moeten voldoen, zoals leeftijds- en taaleisen.  

> Lees de compilatie van de antwoorden van 22 EU-lidstaten (en een waarnemend land van het EMN)

Au pairs uit landen van buiten de Europese Unie/Schengen (derde landen) hebben een verblijfsvergunning nodig om in de EU te kunnen wonen en werken. De voorwaarden voor toegang en verblijf voor au pairs staan in de EU-richtlijn 2016/801 (met ook richtlijnen voor onderzoek, studie, stage, vrijwilligerswerk, scholierenuitwisseling, educatieve projecten). EU-lidstaten zijn niet verplicht de regeling voor au pairs om te zetten in nationale wetgeving.

Kind geeft vader high five | Bron: Freepik
Kind geeft vader high five | Bron: Freepik

Au pair-beleid niet vanzelfsprekend

Een meerderheid van de EU-lidstaten (CY, CZ, EL, HR, HU, IE, IT, LT, LV, PL, PT, SI, SK) voerde de au pair-regeling van de Europese richtlijn niet in. Deze landen hebben geen aparte regelgeving voor au pairs. Lidstaten met een au pair-beleid (BE, DE, EE, ES, FI, FR, LU, NL, SE) stellen verschillende eisen aan het verkrijgen van een verblijfsvergunning. De meest voorkomende criteria, die ook Nederland hanteert, zijn leeftijdseisen (BE, DE, ES, FI, FR, LU, NL, SE) en taaleisen (BE, DE, FI, FR, LU, NL).

Vergoeding, werkuren en taken

Bijna alle EU-lidstaten met een au pair-beleid (BE, DE, ES, FI, FR, LU, NL, SE) stellen het geven van een financiële vergoeding aan au pairs verplicht, zoals ‘zakgeld', een dekking van verzekeringskosten (BE, DE, FI, FR, LU) of een bijdrage aan taalcursussen (DE, LU). Ook geldt in bijna al deze landen (BE, DE, EE, FI, FR, LU, NL, SE) een maximumaantal werkuren. Au pairs moeten in de meeste landen (BE, DE, EE, ES, FI, FR, LU, NL) gespecificeerde taken hebben, het moet gaan om licht huishoudelijk werk en dagelijkse familietaken.

Erkende au pair-bureaus verplicht in Nederland en Luxemburg

Alleen in Nederland en Luxemburg is het verplicht om de aanvraag voor een verblijfsvergunning via een erkend au pair-bureau in te dienen. In de andere landen kan het gastgezin zelf als tussenpersoon (‘sponsor’) optreden en de au pair begeleiden bij het voldoen aan alle eisen en verplichtingen. Nederland is ook uniek in het expliciet stellen van een eis voor de burgerlijke staat, au pairs mogen niet gehuwd zijn. Alleen in Luxemburg geldt ook dat een au pair ‘in principe ongehuwd’ moet zijn. De bepaling is daar een afgeleide uit de wettelijke omschrijving van een au pair als ‘een jong persoon’.

Deelnemende landen: België (BE), Kroatië (HR), Cyprus (CY), Tsjechië (CZ), Estland (EE), Finland (FI), Frankrijk (FR), Duitsland (DE), Griekenland (EL), Hongarije (HU), Ierland (IE), Italië (IT), Letland (LV), Litouwen (LT), Luxemburg (LU), Nederland (NL), Polen (PL), Portugal (PT), Slowakije (SK), Slovenië (SI), Spanje (ES), Zweden (SE); Servië (RS)

*Ad-hoconderzoeken (Ad-Hoc Queries/AHQs) zijn kortlopende kleinere onderzoeken op initiatief van de Europese Commissie of een EU-lidstaat. Ad-hoconderzoeken gebeuren door het jaar heen, maximaal 120 per jaar. Alle lidstaten dragen in principe hieraan bij.